In totaal wordt er 539 miljoen euro uitgetrokken voor extra rijstroken op de A7 en A8 en maatregelen voor het lokale wegennet, de fiets en het openbaar vervoer.
Rijk en regio
Met het zetten van een handtekening onder een bestuursovereenkomst hebben de minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en van Veldhoven (Milieu en Wonen) en de betrokken bestuurders uit de regio de afspraken over het mobiliteitspakket bezegeld. Het Rijk trekt 366 miljoen euro uit en de regio 173 miljoen euro.
Minister van Nieuwenhuizen: ”Het is ontzettend druk in de regio Amsterdam-Hoorn en met de komst van extra woningen zal het in de toekomst alleen maar drukker worden. Mooi dat we samen met de regio goede afspraken hebben gemaakt om de groei van het verkeer op te vangen. In een regio waar veel mensen wonen en werken is het belangrijk dat de infrastructuur op orde is.”
Maatregelen
Het multimodale mobiliteitspakket bestaat uit de volgende maatregelen:
- Quick Wins en mobiliteitsmanagement, zoals het stimuleren van fietsgebruik, extra carpoolplaatsen en een werkgeversaanpak;
- Infrastructurele maatregelen aan het traject A8-A7 ten behoeve van de doorstroming, zoals extra rijstroken op de A8 en A7 bij Purmerend en Hoorn, het aanpassen van knooppunt Zaandam en het openstellen van de beide rijstroken in de Coentunnel;
- Een ongelijkvloerse kruising van weg en spoor bij de Guisweg in de gemeente Zaanstad en het optimaliseren van de aansluitingen van dit gebied op de A8 door het volledig maken van aansluiting 3;
- Verbeteren van de doorstroming N516 (Thorbeckeweg) in Zaandam Zuid en de aansluiting op de A8 Oostzaan;
- Het verbeteren van de doorstroming op het onderliggend wegennet bij de aansluiting Hoorn van de A7 richting Hoorn;
- Faciliteren van de gewenste bereikbaarheid voor belangrijke woningbouwopgaven bij openbaar vervoer-knooppunten in Zaanstad, Purmerend en Hoorn.
Ook wordt met het pakket woningbouwontwikkeling mogelijk gemaakt. Zo zijn er in de regio boven Amsterdam plannen voor duizenden nieuwe woningen. Daarnaast wordt er rekening gehouden met grote opgaven in de regio voor leefbaarheid, natuur, klimaat en duurzaamheid.
Vervolg
Alle maatregelen zijn opgenomen in de structuurvisie die is vastgesteld op 8 december 2019. De structuurvisie, nota van antwoord en een aanvullende rapportage over stikstofdepositie (‘Haalbaarheid ADC-toets’) liggen van 19 december t/m 29 januari 2020 ter inzage. Op de structuurvisie is geen beroep mogelijk.
De maatregelen worden verder uitgewerkt in de volgende fase van het project, zijnde de planuitwerking ‘A7-A8 Amsterdam-Hoorn’. Te zijner tijd wordt hiervoor o.a. een ontwerp-Tracébesluit en een Tracébesluit genomen. Naar aanleiding hiervan zal duidelijk worden wanneer welke maatregelen genomen kunnen worden.
Maatregelen voor het lokale wegennet, zoals Guisweg, AVANT en snelfietspaden vallen onder de verantwoordelijkheid van de regio en worden door hen verder uitgewerkt.
Betrokken partijen
In de Corridorstudie Amsterdam – Hoorn werken het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, de Provincie Noord-Holland, de Vervoerregio Amsterdam, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, ProRail, NS en de gemeenten Amsterdam, Hoorn, Purmerend, Zaanstad, Beemster, Oostzaan, Wormerland, Koggenland en Edam-Volendam samen aan de bereikbaarheid van de regio Amsterdam – Hoorn. De betrokken partijen hebben gezamenlijk een film gemaakt.
Meer informatie
Betrokken partijen hebben een korte film over de maatregelen gemaakt: